Laitoksen suunnittelu

Ydinvoimalaitoksen suunnittelun päämääränä on häiriöttä, tasaisesti ja turvallisesti toimiva voimala

Useiden turvallisuusjärjestelmien ja teknisten ratkaisujen ansiosta nykyaikaisilla laitoksilla on tilastollinen todennäköisyys, että vakava vaaratilanne esiintyy alle kerran miljoonassa vuodessa.

Koska häiriön tai onnettomuuden mahdollisuus ei ole koskaan täysin poissuljettu, laitossuunnittelussa on ominaisuuksia, jotka estävät häiriötapahtumien etenemisen tai rajoittavat niitä.

Turvajärjestelmät on mitoitettu täyttämään normaalien tarpeiden vaatimukset monta kertaa: jos yksi laite epäonnistuu, toinen voi hoitaa tehtävän. Ydinvoimalaitoksen suunnittelu perustuu syvyysperiaatteeseen: jos jokin turvajärjestelmä epäonnistuu, toinen järjestelmä, joka perustuu toiseen toimintaperiaatteeseen, voi siirtyä. Jos toinen järjestelmä epäonnistuu, toinen eri tyyppinen järjestelmä ottaa tehtävän.

Jotta häiriö onnettomuuteen siirtyisi, se vaatisi useiden järjestelmien samanaikaista epäonnistumista, mikä on erittäin epätodennäköistä.

Syvyysperiaate näkyy myös voimalaitoksen rakenteissa. Ydinpolttoaine sijaitsee useissa suojakuorissa, joista kukin voi sisältää kaikki radioaktiiviset aineet itsessään.

Kevyiden vesireaktoreiden turvallisuusominaisuuksia on useita. Jos esimerkiksi ydinpolttoaineen jäähdytys reaktorissa epäonnistuu, reaktori sammuu itsestään niin, että polttoaineen ketjureaktio ei enää voi jatkua. Reaktorissa syntyvä jäljelle jäänyt lämpö on poistettava, vaikka reaktori on sammutettu.

Jos jäähdytysveden syöttö pysähtyy jostain syystä, jäähdytysvesi voidaan saada laitoksen puhdasvesisäiliöistä huomattavan kauan. Laitoksen sähkönsyöttö on varmistettu myös dieselgeneraattoreilla, joilla on oma hätäenergiasyöttölaitos sekä useita yhteyksiä kansalliseen verkkoon.