Venäjän ydinvoimateollisuuden 75-vuotisjuhlallisuuksia vietetään Venäjällä

Venäjän ydinvoimateollisuuden 75-vuotisjuhlallisuuksia vietetään Venäjällä

20 Aug 2020

20.8.2020, Moskova. – Ydinteollisuuden 75-vuotisjuhlia vietetään Venäjällä. Rosatom järjestää 75 päivän aikana yli sata maan ydinteollisuudelle omistettua tapahtumaa ympäri Venäjää. Juhlan tunnuslause on 75 vuotta – aikaansa edellä.

Venäjän ydinvoimateollisuuden historia alkoi elokuun 20. päivä vuonna 1945. Venäjän ydinvoimateollisuus on 75 vuoden ajan tuottanut energiaa ihmisille, kehittänyt tiedettä ja teknologiaa myös ydinvoima-alaa laajemmin. Tänä päivänä 75 vuotta sitten perustettiin Neuvostoliiton valtion puolustuskomitean alainen erityiskomitea ja ensimmäinen pääosasto kehittämään ydinvoimahanketta.

Ydinvoimateollisuudesta puhuminen tieteen rauhanomaisimmistakin saavutuksista ei ollut aiemmin yleistä. Moni ei välttämättä ole tietoinen, että monia nykyään käytössä olevia teknologioita ja ratkaisuja diagnosoivista lääketieteellisistä laitteista turvallisuusjärjestelmiin on tutkittu ja valmistettu juuri ydinvoimayrityksissä.

Rosatomin vuosijuhlallisuudet käynnistyvät Venäjän ydinvoima-alan vuosipäivänä 20.8.2020, ja ne kestävät 75 päivää. Tänä aikana kerrotaan Venäjän ydinvoimateollisuudesta ja sen roolista ihmisten elämässä.

Lisätietoja Venäjän ydinvoimateollisuuden historiasta löydät juhlavuoden verkkosivuilta osoitteesta https://atom75.com/

****

Tietoja Rosatomista

Rosatom on ainoa yhtiö maailmassa, jolla on tarvittavat resurssit ja osaaminen tarjota energiaratkaisuja ydinvoiman toimitusketjun kaikissa vaiheissa. Yhtiön vahvuuksien laajaan kirjoon kuuluvat ydinvoimaloiden suunnittelu, rakentaminen ja operointi, uraanin louhinta, konversio ja rikastaminen, ydinpolttoaineen toimittaminen, laitosten käytöstäpoisto, käytetyn ydinpolttoaineen kuljettaminen ja varastointi sekä ydinjätteen loppusijoittaminen. Rosatom tuottaa myös välineitä ja isotooppituotteita ydinlääketieteen käyttöön ja tieteelliseen tutkimukseen sekä erilaisia digitaalisia ja innovatiivisia tuotteita niin ydinalalle kuin sen ulkopuolellekin. Yhtiön strategiana on kehittää matalahiilistä energiantuotantoa mukaan lukien tuulivoimaa. Konserniin kuuluu tällä hetkellä n. 400 yhtiötä ja organisaatiota sekä n. 250 000 työntekijää.

Venäjän ydinteollisuuden 75. juhlavuosi

Vuonna 2020 vietetään Venäjän ydinteollisuuden 75. juhlavuotta. Venäjä on aina ollut ydinenergian rauhanomaisen käytön edelläkävijä. Vuonna 1954 venäläistiedemiehet käynnistivät ensimmäisen ydinvoimalan ja nyt Rosatomilla on jo kolme yksikköä, joissa on viimeisintä 3+-sukupolvea edustavat reaktorit. Kolmen neljännesvuosisadan aikana venäläisen ydinteollisuuden tuotteita on käytetty monissa maissa ja tällä hetkellä Rosatomin ulkomainen portfolio on maailman suurin. Rosatomilla on maailman ainoa ydinkäyttöisten jäänmurtajien laivasto, tehokkain nopean neutronin reaktori ja se edistää digitalisaatiota sekä ydinlääketiedettä.

Median yhteydenotot:

press@rosatom.ru