Parhalahti päivä 11.6.2016

Parhalahti päivä 11.6.2016

30 May 2016


Kansainvälisen Atomexpo 2016 -foorumin puitteissa järjestettiin 1. kesäkuuta paneelikeskustelu aiheesta ”Ydinvoiman yleinen hyväksyttävyys ja Rosatomin tiedottamisvelvollisuus”. Paneelikeskusteluun osallistuivat apulaisjohtaja, Rosatomin kansainvälisen liiketoiminnan ja kehityksen osaston päällikkö Kirill Komarov, Fennovoiman projektipäällikkö Minna Forsström, Unkarin hallituksessa Paks 2 -ydinvoimalan rakentamisesta vastaava Attila Aszodi ja itsenäisten valtioiden yhteisön viraston apulaisjohtaja Sergei Kruppo. Paneelikeskustelun vetäjänä toimi koulutuspolitiikkaa tutkivan Evrika-instituutin tiedejohtaja А. Adamski.

Paneelikeskustelun osallistujat keskustelivat yleisen hyväksynnän merkityksestä ydinvoiman kehityksen avaintekijänä. Kirill Komarov korosti, että yleinen hyväksyttävyys on tärkeä osa-alue Rosatomissa, sillä se on jokaisen haastavan projektin menestyksen avain, erityisesti, kun kyseessä on ydinvoimalan rakentamisen kaltainen laaja hanke.

Puhuessaan Hanhikiven ydinvoimalasta Komarov mainitsi Fennovoimalla olevan tärkeä rooli tiedottamisessa rakennusprojektin kulusta. Lisäksi hän korosti, että Fennovoiman tekemän työn ansiosta projektia kannattavat sekä paikalliset asukkaat että liike-elämän edustajat, jotka ovat mukana projektiin liittyvissä infrahankkeissa.

Minna Forsström kertoi tiedottamisesta: ”Suomalaiset ovat hyvin käytännönläheisiä. He ymmärtävät, että ydinvoimalan rakentaminen merkitsee työpaikkoja ja hyvää taloutta. Käymme avointa keskustelua paikallisten asukkaiden kanssa joka päivä. Se on todella tärkeää, jotta projekti hyväksyttäisiin yhteiskunnassa. Paikallisten asukkaiden ydinvoimalarakentamisen kannatus nousi vuosina 2008–2015 51 prosentista 68 prosenttiin”.

Attila Aszodi kertoi keskustelijoille Paksin ydinvoimalan yleisestä hyväksynnästä. Aszodi korosti, että yleisen hyväksynnän muodostumisen päätekijänä on ihmisten tiedottaminen ydinvoimaloiden turvallisuudesta. Aszodin mukaan asenne ydinvoimaa kohtaan on aivan toisenlainen, jos ihmiset ovat tietoisia uusimpien venäläisten 3+ -sukupolven reaktoreiden vakaasta tieteellis-teknisestä pohjasta, turvallisuusjärjestelmien yhdistelmästä sekä ydinvoiman ympäristöystävällisyydestä.